Csepreg Város Fúvószenekara 2007
Farsangi fúvósbál 2024
2024. január 14. 21:29
hír olvasása

A zenekar története

A csepregi fúvószenekar működését az 1930-as évek elején kezdte. A kezdetekről pontos információkat csak töredékesen és a teljesség igény nélkül közölhetünk.

A Csepregi KIOSZ Egyetértés Férfidalkör dokumentációs anyagából (Zátonyi János tanár feljegyzései) értesültünk arról, hogy "1927-ben nagy dalos ünnepély zajlott le Csepregben. Ezen a helyi két dalárdán kívül a környező községek dalosai is megjelentek és szerepeltek. (Peresznye, Szakony, Zsira, Hegykő, Sopron) Ennek tiszta bevétele adta az alapját a nem sokkal később megalakult Csepregi Fúvószenekarnak."

A fentiek ismeretében helytállóak azok az idős zenészektől kapott ismeretek, melyek szerint 1929-ben Rajczy István jegyző hangszerek vásárlása ügyében intézkedett. A zenekar 1932-33-ban működőképes volt. Első karnagya Kadnár Ferenc volt.

Az alapító tagokról fénykép készült, a neveket is sikerült beazonosítani:
Alapító tagokAntalavics Ferenc klarinét, Antalavics Lajos (Friki) klarinét,Csécsenyi István mély trombita, Frank János nagydob, Horváth 'Piri' klarinét, Kadnár Ferenc alapító karnagy, Karlovics Imre klarinét, Kiss Ferenc (Pajor) trombita, Kiss Ferenc harsona, Lankovics Rezső esz-trombita, Lantos Adolf karnagy, Munczi Lajos harsona, Parizsek Rudolf, Piros Gyula szárnykürt, Sajtli István tenorkürt, Sajtli József (Bajnok) szárnykürt, Sajtli László helikon, Vámos Gyula réztányér, Varga (Kata) László tenorkürt, Zavecz Ferenc kisdob, Zsömbölyi László esz-trombita

 

Leventezenekar 40-es évekA 40-es években a zenekar már félkatonai jellegű leventezenekarként működik. Karnagyok a 30-as 40-es években: Lantos Ferenc, Lantos Adolf, Szentkuti (Molnerics) Antal, Zátonyi János.

A háború a zenekart is szétzilálta, a kegyelemdöfést a nyilas rezsim adta, a hangszereket a menekülő csapatok magukkal vitték és Ausztriában valahol a Szemeringen egy szakadékba zúdították, miután kiderült, hogy étkezésre, fogyasztásra alkalmatlan... (Reichardt György: Átéltem... idézet)

 

50-es évekAz 50-es években újra felvetődött a fúvószenekar létrehozásának gondolata. Néhány hangszer csodálatos módon túlélte vészterhes időket. Olyan tenorkürtöt is láttam, melyet a szovjet katonák korpuszával a kerítés lábára húzták és célba lőttek rá. A háborúból visszatért zenészekben égett a vágy, hogy újra zenélhessenek, hiszen a fiatalságukat, korábbi életmódjukat jelentette a zene. Konrád Alajos tanácselnök és Németh Imre tanácselnök helyettes személyében lelkes patronusokra találtak, így a zenekar 1957-ben újra kezdte munkáját. Karnagyok a 60-as, 70-es években: Varga (Kata) László, Vámos Gyula, Szentkuti (Molnerics) Antal. A zenekar több helyszínen próbált, ezek közül legmegfelelőbbnek a Kultúrotthon bizonyult. Főleg indulókat, nyitányokat, egyvelegeket játszottak, részesei voltak a társadalmi, közösségi rendezvényeknek.

1968 őszén a Kőszegi Állami Zeneiskola (Később Budaker Gusztáv Zeneiskola) kihelyezett osztályaival elindult az állami zeneoktatás. Az eredményeket is felmutató fúvósoktatás Magyar Béla tanár tevékenységével kezdődött, aki Szentkuti Antaltól átvette a zenekar vezetését is. Magyar Béla nevéhez fűződik az "úttörő zenekar" létrehozása (1970), a fiatalok fejlődésével párhuzamosan hanyatlott a felnőtt csapat munkája, 1974-ben meg is szűnt a tevékenységük.

 

70-es évek1976 szeptemberében Magyar Béla tanár álláshelyén Lezsák Lajos és Sárváry László folytatják a munkát. Az "úttörő zenekar" Sárváry László vezetésével folyamatosan dolgozik, majd 1979 őszén döntés születik (helyszín: Állami Tangazdaság Csepreg) a nagyközségi zenekar létrehozásáról. A nagyközségi zenekar szegényes körülmények között indult. A kottatár egy alig használható indulóskönyv garnitúra kivételével eltűnt. Segítséget a kőszegi karnagy kollégák Gréts Károly, később Csárics Sándor adtak. A két zenekar közti baráti, építő, segítő kapcsolat azóta is töretlen. A hiányzó hangszereket - mivel akkor is anyagi nehézségek jellemezték a települést - a szentgotthárdi művelődési ház kölcsönözte.

Archív zenekari fotók itt tekinthetők meg.

 

1994, CsepregA rendszeres és folyamatos munka eredményeként fejlődésnek indult a zenekar, a sikerek következtében nőtt a népszerűsége is. 1994-ben show műsor - szórakoztató zene kategóriában arany minősítést szerzett, ezt a minősítést 2002 novemberében az új minősítési rendszer B kategóriájában megerősítette. 2005 szeptemberében pedig a Lengyelországi Lesznóban rendezett zenei fesztiválon és versenyen Nemzetközi Ezüst Minősítést szereztek.

A zenekar hagyományos fúvószenén (indulók, alkalmi zenék) kívül könnyűzenei feldolgozásokat játszik, népszerű a kisvárosban és környékén.

Települések, ahol az elmúlt negyed században vendégszerepelt a zenekar, a teljesség igénye nélkül. (A vastagon szedett helyeken hazai v. nemzetközi fúvószenekari és mazsorettalálkozón, egyéb jubileumi stb. rendezvényen.)
Badacsonytomaj, Balatonfüred, Bő, Budapest, Bük, Bükfürdő, Celldömölk, Csepreg, Ebergőc, Gencsapáti, Gór, Gyalóka, Ikervár, Iván, Kapuvár, Kenéz, Kiszsidány, Kőszeg, Lócs, Lukácsháza, Mosonmagyaróvár, Nagygeresd, Peresznye, Pusztacsalád, Répceszentgyörgy, Répcevis, Répcelak, Röjtökmuzsaj, Sajtoskál, Sárvár, Simaság, Sopron, Sopronhorpács, Söpte, Szakony, Szany, Szentgotthárd, Szombathely, Tormásliget, Tömörd, Újkér, Vasasszonyfa, Vámoscsalád, Vép, Vonyarcvashegy, Zsira.

Külföldi kapcsolatok. Az első külföldi és egyben testvérkapcsolatot az ausztriai Dörfl-Steinberg fúvószenekara hozta 1991-ben. (Karnagy Gottfried Putz), további külföldi kapcsolatok: Höflein (Ausztria, karnagy Franz Steiner sen, később Franz Steiner jun.), Hornstein (Ausztria, karnagy: Andreas Schöberl), Meiningen (Németország, karnagy Siegfried Umbreit, majd Jörg Hannemann).

1995-ben Csepreg várossá válásával a zenekar Csepreg Város Fúvószenekara nevet vette fel, 1992 áprilisáig a művelődési ház csoportjaként működött. 2002-től közhasznú egyesületként működik a zenekar. Sárváry László alapító karnagy 2008. májusi visszavonulása óta a szakmai munkát Iliás Attila karnagy irányítja. Az egyesület elnöke Szele Tamás, titkára Molnár Edit. További vezetőségi tagok: Csonka Balázs, Fillinger Gyöngyvér, Horváth István, Iliás Attila, Kardos Attila, Kiss Melinda, Szabó Zoltán.

A zenekar mellett 1970 óta folyamatosan dolgozik az "úttörő fúvószenekar" jogutódjaként az ifjúsági fúvószenekar. A zenekar a Csepregi Általános Iskola, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Bognár Ignác Zeneiskola közös fenntartású csoportja volt, a szakmai munkát az első években Magyar Béla,  majd Sárváry László karnagy irányította.

2007 szeptembere óta a Dr. Horváth János KIKI  zeneiskolai tagozata működteti az együttest, melyet az első évelben Tomena István, jelenleg pedig Iliás Attila irányít. Elsődleges célja az utánpótlás nevelése. Rendszeresen szerepel a városi zenekar farsangi hangversenyén, az általános iskola ünnepélyein, többször bemutatkoztak már a környező településeken is.

 

Zenekar 2002-ben
Minősítő hangverseny, 2002.

 

Spanyolország, 2005
Spanyolország, 2004.

 

Zenekar 2005-ben
Lengyelország, 2005.

 

Zenekar
Őszi hangverseny, 2008.

 

80 éves jubileumi koncert
80 éves jubileumi koncert, 2010.

 

Próbaterem átadó
Próbaterem átadó, 2012.

 

Menetminősítés
Menetminősítés, 2014.

 

Minősítő hangverseny, 2018.
Zenekari próbák

Szerda, péntek 19:30 órától.
Helye: Csepreg, Rákóczi u. 1.
Új próbaterem

Hallgass bele!

Fúvószenét játszó netrádió:
- Dechovka rádió
(A meghallgatáshoz kattints a linkekre.)

Beszámolók

Előző évek beszámolói megtekinthetők a letöltések menüpont alatt.

Legújabb fotó
Facebook
  • Uniriv Kft.
  • Dominó Trans Kft.
  • Szabó Zoltán építési vállalkozó
  • Répcementi Coop Kft.
  • Polmetál Pruszynski
  • KARMA Interactive Kft.
  • Julius - Globe Kft.
  • WFK-Ü Műanyagfeldolgozó Kft.